Gode råd om pleje og vedligeholdelse af møbler

Møbler er til for at blive brugt, og som alle andre brugsgenstande er slid og holdbarhed faktorer, der skal tages højde for. Her vil du blive guidet i rigtig brug og behandling af dit nye møbel, så det opnår de mest optimale forhold for holdbarhed og modståelse over for slitage.

Dit hjem

Alle bruger sine møbler på hver sin måde, og du skal være opmærksom på, hvordan dine møbler bruges. Er det et hjem med stor trafik af gæster, børn, hunde, katte o.s.v., vil både betræk, maling og lakoverflader slides hurtigere end i husstande med en enlig, der sjældent er hjemme. Alle møbler påvirkes af sollys, og selv det mest farveægte kan falme. Derfor bør alle møbler, både træ, stof og læder, beskyttes mod direkte sollys. Specielt i vinterhalvåret, hvor solen står lavt og kommer direkte ind i stuerne, er solafskærmning påkrævet. Når vi sidder eller ligger i møblerne, kommer kroppen i tæt kontakt med betrækket. Sved kan påvirke læder og stof, vær opmærksom på disse forhold og sørg altid for en grundig rengøring og behandling, det vil forlænge møblernes levetid.

Brug altid demineraliseret vand til pletrensning, afvaskning og evt. behandlinger, det forhindrer kalkpletter.

Møbelbetræk

Hos BIVA bruger vi kun stoffer af høj kvalitet, men ingen stoffer kan modstå kraftig solpåvirkning, og det er derfor altid en god idé at bruge solafskærmning i dagstimerne, hvor solen står lavt på himlen. Herunder kan du læse mere om de forskellige materialers egenskaber.

Bomuld

Har en god komfort, men vær opmærksom på, at groft tøj som f.eks. denim slider hårdt på bomuld. Bomuld er derfor uegnet til møbler, der udsættes for stort dagligt slid. Du bør endvidere være forsigtig med at rense bomuld, da farven kan ændre sig.

OBS! Er betrækket aftageligt, så se efter vaskeanvisning før vask. Er der ingen anvisning, kan stoffet ikke vaskes! (meget få møbelstoffer tåler vask).

Uld

Et yderst slidstærkt, smudsafvisende og elastisk materiale. Uldstof kan i begyndelsen afgive lidt overskudsfibre fra overfladen ("pilling"). Dette har dog ingen betydning for kvaliteten.

Syntetiske fibre

Polyester, nylon, polypropylene m.v. er slidstærke materialer og lette at holde. Møbelbetræk med luv, fx. velour, skifter tilsyneladende farve, når lyset kommer fra forskellige vinkler. Det samme kan ske, hvis luven trykkes ned. Dette er ikke en fejl, men naturligt for stoffet. Farveændringer er lysfænomener og har ingen betydning for slidstyrken. Mikrofibre er også syntetiske fibre. De er normalt både slidstærke og lette at holde. De fleste mikrofibre svækkes i våd tilstand og tåler ikke, at der gnides under pletrensning.

OBS! Møbelbetræk kan normalt ikke vaskes. Vedligeholdelsen er støvsugning og evt. pletrensning.

Tag aldrig betrækket af hynder uden at spørge BIVA. At betrækket er aftageligt, betyder ikke altid, at det kan renses eller vaskes. Se efter om der er påsyet vaske/rense-vejledning. Er der ingen mærker, så spørg BIVA, før du foretager vask eller rens. Der findes renserier, der påtager sig specialrens af møbelbetræk. Få garanti mod krympning. Pletrensning af møbelbetræk skal ske med forsigtighed. Få råd hos BIVA eller se Forbrugerstyrelsens pjece " På pletten". Mørke farver kan i begyndelsen give afsmitning på hvide stoffer, hvis de gnides mod hinanden. Vær opmærksom på f.eks. nye jeans mod en hvid stofsofa. Eller en mørk uldsofa mod hvide bukser.

Læder

Ægte læder er et rent naturprodukt, og derfor er det på samme måde som med træ, der er ikke to stykker læder, der er helt ens. Læderets udseende og egenskaber varierer også alt efter fra hvilken del af dyret, det kommer fra, og hvilke påvirkninger det har været udsat for. Man kan skære uden om de værste uregelmæssigheder, men så bliver læderet dyrt, eller man kan dække med lak og farve, men så bliver læderet lidt stivere og mere plastikagtigt, men til gengæld mindre sart. Hos BIVA forsøger vi altid at placere de mest synlige uregelmæssigheder bag på møblet.

Uregelmæssigheder i læderet som er helt naturlige kan være:

Sår efter rifter og flænger fra grene, torne eller pigtråd. Når såret vokser sammen er det ikke svækkende for læderet, og det bebeholder derfor den samme høje slidstyrke. Rynker fra dyret kan anes i det færdige stykke læder og er med til at fremhæve at læderet er et naturprodukt.
Ætsningsskader fra fx. gødning, svamp og ringorm, der findes på mange dyr, er alle uregelmæssigheder, der kendetegner ægtheden i læderet og er det som adskiller det fra plastik.

Læderet kan være fra okser eller bøfler. Bøffellæder har en grovere struktur og har større variationer i udseendet end okselæder.

Hos BIVA bruger vi kun skind fra okse eller bøfler. Du vil aldrig støde på sofaer lavet af Svineskind, da det er uegnet til møbellæder. Læderet kan enten farves med anilin, som vil give den mest naturlige overflade, eller det kan dækfarves. Dækfarve trænger ikke ned i læderet på samme måde som anilin.

Det er ikke til at sige, hvad der er bedst, men læder med et tykt lag dækfarve har ikke mange af læderets oprindelige kvaliteter og kan i værste fald krakelere, i sådanne tilfælde kan regenereret læder eller kunstlæder være mere holdbart. (Hos BIVA er alle vores ægte læderstykker i høj kvalitet og kontroltestet.)

Beskyt læderet mod direkte sollys

Læder bør beskyttes mod sollys og varmekilder, varme udtørrer læderet, og det er derfor vigtigt at holde sine møbler behandlede med lædercreme. Uanset læderkvalitet og brug, kræves min. 4 årlige behandlinger med lædercreme eller læderfedt for at bibeholde læderets smidighed og slidstyrke. Læder ældes med ynde, og vil efter tid optage "patina", det er en del af charmen ved at have et naturprodukt.

Regenereret læder

Også kendt som bonded læder, er læderrester som blendes og blandes i en masse, som samles om et stykke væv, og senere påtykkes et naturligt mønster. Bonded lædes egenskaber er at sammenligne med kunstlæder, ved bonded læder får man bare en mere virkelighedstro efterligning, tykkelse, stivhed og duft af læder er alle med til at forstærke efterligningen af ægte læder. Bonded læder er langt billigere at producere end ægte læder, så hvis man ikke har lyst til at ofre alt for meget på sit nye møbel, kan det derfor være et godt alternativ til et dyrere lædermøbel. Der findes mange kvaliteter af denne læderform, hos BIVA bruger vi en gennemtestet kvalitet med min. 20% læder, og en høj slidstyrke og virkelighedstro overflade prægning.

Bonded læder er nemt at vedligeholde og kræver ingen behandling, men tåler ikke opløsningsmidler.

Kunstlæder

Også kaldet tekstillæder, er et 100% kunstigt fremstillet materiale. Aftøres let med en opvredet klud.

Kunstlæder tåler ikke opløsningsmidler

Træmøbler

Hos BIVA forhandler vi mange træmøbler, ens for dem alle er at ingen af dem er ens. Træ er et naturmateriale og møbler af træ vil derfor altid være unikke.

Åretegninger og knaster er med til at understrege at du her har fat i et møbel produceret af et naturmateriale. Træet er i en konstant forandringsproces, der bevirker at farver og strukturer ændrer sig gennem hele møblets levetid.

Mange træsorter har stor farveændring i begyndelsen. Lad derfor alle flader stå udækket de første måneder, så undgås "skjolder" efter vaser m.v.. Jo mere sollys træet udsættes for, jo hurtigere går processen. Ønsker man at mindske træets forandring, kan processerne sinkes ved at beskytte træet mod sollys og forandringer i luftfugtigheden.

Vand bør kun anvendes i små mængder - tør straks op, hvis der spildes, og brug en hårdt opvredet klud til rengøring.

Massivt træ kan “arbejde”, når luftens fugtighed skifter. Det betyder, at f.eks. bordplader kan blive ru eller let buede, og specielt bøge- og fyrretræ kan få de såkaldte “vindridser” - små revner mellem årerne. Vindridser er uden betydning for holdbarheden.

Massivt ubehandlet træ bør kunne ”ånde” således, at det kan indstille sig efter luftfugtigheden i rummet. Dæk derfor aldrig massive træmøbler med lufttæt materiale, som f.eks. plastik eller voksdug, mere end 12 timer ad gangen. Kan træet ikke ånde vil det sprække.

Hvis du får dit møbel leveret i vinter halvåret er det vigtigt at du varmer møblet op i etaper. Skrug eventuelt ned for varmen i rummet før udparkning, og forøg varmen langsomt over et døgns tid. På den måde undgår du at møblet slår sig og får sprækker.

Træmøbler bør ikke opbevares i rum, hvor luftfugtigheden er svingende, idet træet "indstiller" sig efter omgivelserne, og ændringer kan ødelægge træet. Undgå derfor uopvarmede lofter, kældre, udhuse og lignende steder. Beskyt træmøblerne mod varme fra gryder, radiatorer o.l., og brug aldrig indendørs møbler i haven eller på terrassen.

Stoleben kan smitte af på gulvtæpper, hvis de bliver våde. Husk det, hvis tæppet renses.

Ubehandlet og sæbebehandlet træ

Aftørring skal ske med ren, tør bomuldsklud. Snavsede flader kan aftørres med en sæbeopløsning bestående af 1/4 dl sæbespåner til 1 liter varmt vand. Lad det køle af til det er lunkent. Brug aldrig brun sæbe.

Fjern omgående sæberester med en ren, tør klud. Sæbe er medvirkende til at beskytte træet. Endetræ må ikke "suge", det må kun tørres let over. Ubehandlet træ må ikke være vådt i længere tid, tør straks efter. Bag- og undersider bør også behandles, da pladen ellers kan "slå sig". Se også ovenfor under træmøbler.

Grundig rengøring kan ske med en blød børste – husk omgående aftørring. Fedtpletter, der ikke forsvinder ved denne behandling, kan forsøges fjernet med renset benzin. Når træet er behandlet på denne måde, kan fibrene rejse sig lidt. Slib let på langs ad årerne med fint sandpapir nr. 220. Brug ikke ståluld (giver rustpletter).

Ubehandlede møbler skal være af teaktræ for at kunne stå ude. Træet vil få en sølvgrå farve med tiden. Andre ædeltræsorter skal behandles med træolie eller anden beskyttelse for at kunne tåle at stå i haven. Træolie vil bevare farven på teaktræ. Skal havemøblet behandles, bør det ske inden, det stilles ud. Derefter rengøres og efterbehandles en gang om året.

Voksbehandlet træ

Aftørring skal ske med tør klud, aldrig en fugtig. Tør straks op, hvis der spildes. Pletter må kun forsøges fjernet, når overfladen er tør. Grundig rengøring kan ske med mineralsk terpentin – husk at tørre efter. Slib let på langs ad årerne med fint sandpapir nr. 220. Overfladen skal genbehandles med et tyndt lag møbelvoks, som er egnet til træet. Spørg BIVA og følg brugsanvisningen.

Lakeret træ

Brug en ren, tør klud eller vrid den hårdt i rent vand. Bemærk, at visse ældre møbler samt stilmøbler med politurbehandlet overflade ikke tåler den mindste fugt. Spørg BIVA. De fleste lakker tåler sæbe og milde rengøringsmidler. Er overfladen blevet mat, kan der bruges en god polish. Følg brugsanvisningen. Der må ikke anvendes midler, der indeholder silikone. Lakerede overflader bør kun slibes af en fagmand.

Oliebehandlet træ

Brug en ren, tør klud eller vrid den hårdt i sæbevand eller i mildt opvaskemiddel. Tør straks efter. Bliver overfladen blakket, påføres der olie alt efter hvilken træsort, det er (Teakolie, Palisanderolie, Bioolie o.s.v.). Evt. kan der bruges en blanding af 1 del vaselineolie og 2 dele mineralsk terpentin. Er overfladen blevet for olieret, fjernes olien med mineralsk terpentin. Efter aftørring påføres et nyt tyndt lag olie. Følg brugsanvisningen. Der kan evt. slibes let i olien på langs ad årerne for at få en jævn overflade. Brug vådslibepapir nr. 320.

Bemærk, at olieklude kan selvantænde. Læg dem i lufttæt dåse eller gør dem våde og smid dem ud efter brug.

Ludbehandlet træ

Skal efterbehandles med specialmidler. Spørg BIVA og følg brugsanvisningen. Manglende efterbehandling kan udtørre træet og give skader i form af revner, sprækker og buede overflader

Polstermaterialer

Der anvendes stålfjedre, gummigjorde eller plader som bund, og der polstres med polyether- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller kombinationer. Polydun, som er en kombination, kan, hvis den anvendes i sædepuder, have en lidt kortere levetid end andre typer pudefyld.

Polstringen skal ikke vedligeholdes, den kan evt. støvsuges.

Al polstring ændrer sig i brug, ombyt derfor puderne, hvis det er muligt, og sid ikke altid samme sted. Derved opnås at polstringen "sætter sig" mere jævnt over hele siddefladen, og den kommer mindre "ud af facon" efter brug. Er polstringen udsat for hård brug, fx tunge personer eller kontinuerlig brug dagen igennem, skal der vælges en hårdere polstring med stor genrejsningsevne. Søg råd hos BIVA.

Mange løse puder skal bankes let for ikke at falde sammen. Det gælder fx altid ægte dun, som er uden bæreevne. Dunpuder kræver kun det samme som en hovedpude. De rystes let, evt. bankes. Puder med kraftigere fyld kræver lidt mere bankning. Jo større og tungere puderne er, jo mere skal de bankes, hvis de skal beholde formen.

Alle puder har tendens til at ændre form i brugen. Ofte er bløde puder, der folder og rynker lidt, en del af det "behagelige look", som møblet er designet med. Skal sådanne puder holde faconen, er omhyggelig opbankning næsten dagligt nødvendig. Spørg BIVA om den rigtige behandling.

Stål og aluminium

Tåler næsten alle rengøringsmidler, men fugt kan give rust og misfarvning. Jern og stål rengøres med en tør klud. Grundig rengøring kan ske med en klud opvredet i sæbevand – husk at tørre efter. Aluminium kan rengøres med en klud med lidt sprit. 
Er overfladen lakeret, må der ikke anvendes sprit eller andre opløsningsmidler.

Marmor

Marmor er et porøst naturmateriale, som nemt opsuger væske og fedt. Derfor bør marmorplader beskyttes mod direkte kontakt med f.eks. vand, kaffe, te, olier samt overmodne frugter m.m. Skulle uheldet være ude, anbefaler vi, at pletter fjernes hurtigst muligt med køkkenrulle, vand og rengøringsmiddel (uden syre). Derved undgås det, at væsken når at trænge ned i stenen. Til beskyttelse mod - og fjernelse af - vedvarende pletter anbefaler vi brug af rense/pleje produkter (eks. stenolie), der er specielt beregnet til marmor. Disse produkter kan blandt andet fås i de fleste byggemarkeder. 

Plast

Der er som regel anvendt melamin eller pvc-folier. Plastoverflader er robuste og tåler både sæbevand og opvaskemidler. Der kan også aftørres med sprit. 

Rattan/flet

Manillamøbler er normalt malede, bejdsede eller lakerede. De rengøres med en opvredet klud (demineraliseret vand) eller støvsuges. Vedligeholdelse er ikke særlig påkrævet bortset fra, hvis de står i meget tørre rum. Brug specialolie eller tør møblerne over med en opvredet klud, evt. sæbespånevand. Husk bagsiderne, der ofte er ubehandlede. Hvis møblerne ikke bruges om vinteren, bør de opbevares i tørre, velventilerede rum. 

Behandling med specialolie, evt. linolie og terpentin, modvirker dannelse af mug og svamp under opbevaringen. Specialolie kan også bruges til almindelig vedligeholdelse og kan ofte fjerne pletter efter skosværte m.v. Sæbevand og oliebehandling bør ikke blandes. 
 

Tæpper

Størsteparten af tæpperne i vores sortiment er lavet af naturmaterialer såsom uld, bomuld eller andre naturfibre. 

Vores uldtæpper skal renses af fagmænd for at opnå et fornuftigt resultat. Vask/rens med børstemaskiner kan ikke anbefales. Pletrens kan foregå med anerkendt pletrensemiddel, som forhandles af BIVA.
Generelt kan det siges, at jo færre kemikalier der anvendes, desto bedre er det for tæpperne. Derfor kan man med fordel pletrense med vand/mineralvand og kartoffelmel.